maandag 8 november 2010

Lichaamshouding en geestelijke toestand


Lichaamshouding en lichaamsbeweging hebben veel invloed op mentale- en emotionele processen. Dit is ongetwijfeld de belangrijkste reden dat zoveel mensen aan yoga doen. De yogahoudingen en -bewegingen hebben een onmiskenbaar rustgevend effect op de geest. Hoewel dit gevoelsmatig heel vanzelfsprekend is, is het pas sinds vrij recent dat er wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar de invloed van houding en beweging op de geest.

Zo heeft men bijvoorbeeld ontdekt dat herinneringen gemakkelijker zijn op te roepen als je de lichaamshouding aanneemt waarin je die herinneringen in je geheugen hebt opgeslagen. Ook blijkt het zo te zijn dat kinderen minder moeite hebben met rekenen, wanneer hen geleerd wordt gebaren te gebruiken als ze een som moeten oplossen (als je interesse gewekt is, lees dan hier het artikel 'Waarom ons brein beter werkt door beweging, denken met je lichaam' uit de Intermediair).

Is wetenschappelijke onderbouwing nodig om te kunnen genieten van de positieve effecten van yoga-oefeningen? Nee, natuurlijk niet. Maar het is wel leuk om het bevestigd te zien.

zondag 7 november 2010

De oorsprong van de moderne yogapraktijk


Gisteren kwam ik in een boekhandel het boek 'Yoga Body, The Origins of Modern Posture Practice' van Mark Singleton tegen. Ik had helaas niet veel tijd om het uitgebreid door te bladeren, maar de tekst op de omslag intrigeerde mij in hoge mate.

Singleton gaat in zijn boek in op de vraag of de hedendaagse fysieke yogapraktijk werkelijk zijn oorsprong heeft in oude Indiase tradities. Hij is tot de conclusie gekomen dat de huidige praktijk van asana-beoefening zijn oorsprong veeleer vindt in modern Indiaas nationalisme en Europese/Amerikaanse fitness-stromingen uit de vroege 20e eeuw.

Als Singleton gelijk heeft, is de fysieke yoga zoals wij die nu kennen nog helemaal niet zo oud. Dat doet echter niets af aan het heilzame effect van de fysieke yoga-oefeningen. Maar als auteurs van yogaboeken, yogaleraren of aanhangers van een bepaalde yogastroming zich beroepen op een zogenaamd duizenden jaren oude traditie, dan kunnen we dat blijkbaar gerust met een korreltje zout nemen.

maandag 1 november 2010

Milde achteroverbuiging


Wanneer je rugklachten hebt, is het mogelijk teveel gevraagd om oefeningen zoals de Cobra (Bhujangasana) of de Kameel (Ustrasana) te doen. Als dat het geval is, dan is de oefening die ik vandaag op mijn yogasite heb gezet misschien nog wél een haalbare optie. Het is een staande houding waarbij je licht achterover buigt.

De oefening is op http://home.deds.nl/~aryoga/oefeningen/oefindex.html ondergebracht bij 'Houdingen>Staand' en uiteraard ook bij 'Nieuw!'.