zondag 11 december 2011
Workshop Meditatie voor Beginners
Op 4 december 2011 volgde ik de workshop Meditatie voor Beginners verzorgd door ABC van Meditatie. De workshop werd gegeven door Mark Teijgeler. Ik moet zeggen dat ik erg te spreken ben over de pragmatische no-nonsense benadering van Mark. Hij weet veel over meditatie te vertellen en kan daarbij op overtuigende wijze overbrengen dat meditatie absoluut niet zweverig hoeft te zijn. In dit artikel doe ik verslag van wat er in deze workshop aan bod kwam.
Voordelen van meditatiebeoefening
Allereerst legde Mark uit wat de voordelen zijn van geregeld mediteren. Hij vertelde dat velen als gevolg van stress constant in een vecht/vlucht-toestand verkeren. In accute noodsituaties is zo'n vecht/vlucht-reactie heel nuttig, maar als je voortdurend in een verhoogde staat van paraatheid verkeert, dan eist dat op den duur zijn tol. Er kunnen allerlei chronische klachten ontstaan zoals bijvoorbeeld burn-out. Nu blijkt het zo te zijn dat mensen die al langere tijd regelmatig mediteren minder snel geneigd zijn om in een vecht/vlucht-toestand te raken, en als dat een keer toch gebeurt, dan zijn ze makkelijker in staat zich weer te ontspannen. Ook melden meditatiebeoefenaren dikwijls dat zij vaker geluksmomenten beleven dan voordat zij begonnen met mediteren.
Basisprincipes meditatie
Mark vertelde dat er weliswaar verschillende meditatietechnieken bestaan, maar dat elke techniek over het algemeen aan de volgende drie basisprincipes voldoet:
1. focussen van de aandacht op een object;
2. de aandacht telkens terugbrengen naar de focus als je afdwaalt;
3. alle gedachten en sensaties laten voor wat ze zijn.
Het derde basisprincipe verdient nadere toelichting: het is namelijk zeker niet de bedoeling dat je je gedachten en gevoelens probeert te onderdrukken. Waar het om gaat is dat als er zich een gedachte/sensatie aandient, je er gewoon niet in meegaat en mocht dit toch gebeuren, dan is basisprincipe 2 van kracht: je brengt de aandacht dan weer zachtjes terug naar de focus.
Meditatiehouding
Er werd in de workshop eveneens aandacht besteed aan de lichaamshouding tijdens het mediteren. Er wordt wel eens gedacht dat je perse met gekruiste benen in de lotushouding op de grond moet zitten als je mediteert. Dit is echter niet het geval, zitten op een stoel is ook goed. Waar het om gaat is dat je op een natuurlijke manier rechtop zit. De houding moet je in staat stellen om ontspannen en comfortabel te zitten en tegelijkertijd moet de houding je in staat stellen alert te blijven.
Behandelde meditatietechnieken
Niet alleen werd de achterliggende theorie besproken, we gingen ook aan de slag met verschillende meditatievormen. Eerst deden we een korte oefening om de aandacht in het hier en nu te brengen. Vervolgens kwam de 'bodyscan' aan bod. Bij de bodyscan tast je met je aandacht je hele lichaam af. Dit vergroot het lichaamsbewustzijn. Na de bodyscan beoefenden we de ademhalingsmeditatie. Bij deze techniek focus je je aandacht op je adem. Tot slot deden we mantrameditatie. Bij mantrameditatie herhaal je in gedachten een mantra (een 'mantra' is een bepaald woord). Volgens Mark maakt het niets uit of je een Oosters woord zoals bijvoorbeeld 'Om' of een Nederlands woord zoals bijvoorbeeld 'vrede' als mantra neemt; je mag zelf de mantra kiezen waar jij je het prettigst bij voelt.
Honderd dagen mediteren
Of je regelmatig wilt mediteren of maar af en toe, mag je helemaal zelf bepalen. Wel is het zo dat je meer voordelen mag verwachten als je regelmatig mediteert. Daar zit 'm de moeilijkheid; regelmatig mediteren vraagt een zekere discipline. Daarom adviseert Mark dat je je erop toelegt gedurende een periode van honderd dagen elke dag 15-20 minuten te mediteren. Welke meditatievorm je kiest staat je verder vrij. Het achterliggende idee is dat honderd dagen te overzien zijn maar dat het toch lang genoeg is om duidelijk merkbare positieve effecten van meditatie te mogen verwachten.
Conclusie
Ik vond de workshop erg boeiend en leerzaam. Wat ik ook goed vond was dat we aan het einde hand-outs meekregen waarin we de behandelde stof nagelezen kan worden. Al met al is deze workshop een aanrader voor iedereen die wil leren hoe je moet mediteren.
Website ABC van Meditatie
Als je zelf ook eens een workshop van ABC van Meditatie zou willen volgen, bezoek dan eens hun website:
http://www.abc-van-meditatie.nl
Labels:
meditatie
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten