zondag 8 januari 2012

Zitten/Mediteren



Dit karakter stelt twee mensen voor die op de grond zitten. Het is het oude Chinese karakter voor het woord 'tso'. Tso betekent 'zitten'. Het betekent ook 'mediteren'.


Na een lange dag van werken of reizen gingen de Ouden op de grond zitten om in contact te komen met de bron van stilte in zich zelf. Voor hen was mediteren een eenvoudige en natuurlijke zaak; ze gingen gewoon op de grond zitten en werden stil. Dit was voor hen zo vanzelfsprekend, dat ze niet de moeite namen om er een speciaal woord voor te bedenken. Zij noemden het gewoon 'zitten'.

Het leven van de Ouden was hard en zwaar, maar relatief eenvoudig. Misschien dat zij daarom niet al te ingewikkeld deden over meditatie. Ons leven is daarentegen behoorlijk gecompliceerd. Die complexiteit brengt onze geest in een voortdurende staat van onrust. Omdat wij grote moeite hebben om een meditatieve toestand te bereiken, zijn er geavanceerde meditatietechnieken ontworpen. Al die meditatietechnieken kunnen echter de indruk wekken dat mediteren een ingewikkelde aangelegenheid is. Toch is de essentie van meditatie nog steeds uiterst eenvoudig: ga zitten en kom in contact met de bron van stilte die in ieder van ons aanwezig is.

Naar: 'Iedere dag Tao' van Deng Ming-Dao

Geen opmerkingen:

Een reactie posten