vrijdag 23 juli 2010

Luisteren


Klaas-Jan van Velzen schrijft in zijn boek Yoga en Chakra's het volgende:

"In beginnende cursusgroepen vraag ik vaak om even te denken aan iemand die voor jouw gevoel goed kan luisteren en om er even bij stil te staan wat volgens jou maakt dat die persoon goed kan luisteren. Welke kwaliteit is dat? Als ik de groep rondga, komen vaak de volgende begrippen naar voren: rust, geduld, betrokkenheid, invoelingsvermogen, belangstelling, veiligheid, vertrouwen, ontvankelijkheid, niet bevooroordeeld zijn, liefde acceptatie, stilte, aandacht.

Als deze begrippen in enige mate zijn doorgedrongen, vraag ik de cursisten om met deze innerlijke houding de aanwezigheid van het lichaam als geheel te ervaren. Meestal ontstaat er dan een meditatieve sfeer: een stille aandacht waarin alles wat zich aandient er mag zijn. De ervaring van harmonie is heel natuurlijk voelbaar."

Wanneer je yoga beoefent, is de verleiding heel groot om een bepaald ideaalbeeld na te streven. Je dwingt je lichaam moeilijke houdingen aan te nemen. Het moet en het zal lukken, desnoods met geweld. Op deze manier is een yoga practice niet bepaald heilzaam.

Als je in plaats daarvan goed naar de signalen van je lichaam en je innerlijk luistert, en op basis daarvan je oefeningen kiest (of er juist voor kiest een keer helemaal niet te oefenen), dan zal je yoga practice voedend en heilzaam zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten