zaterdag 25 juni 2011

Egyptische Zonnegroet (2)


Vorig jaar juli schreef ik over de Egyptische Zonnegroet1. Onlangs keek ik of er online beschrijvingen van deze uitstekende serie op internet te vinden zijn, en ik heb er een paar gevonden:

http://www.jyo.nl/yoga/yoga-in-beeld/egyptische-zonnegroet

http://www.yogastad.be/zonnegroet.html

http://www.yogawithanne.co.uk/index_files/egyptiansalute.htm (Engelstalig)

De Engelstalige beschrijving wijkt enigszins af van de eerste twee. Volgens mij maakt het qua uitwerking niet veel uit, dus kijk maar wat je het prettigst vindt.

_________________________________________

1 Zie het artikel 'Egyptische Zonnegroet' op deze blog.

maandag 13 juni 2011

Militante yogi's


Het is onvoorstelbaar maar waar, in India is er een yogagoeroe die de wapens wil opnemen om het Indiase bewind omver te werpen. Dat las ik tenminste onlangs in de Metro1. Ik vraag mij dan af: hoe kan iemand nu oorlogzuchtige motieven hebben en tegelijkertijd beweren aan yoga te doen? Mij lijkt dat gewoon onmogelijk.

Hoewel streven naar geweldloosheid een zeer belangrijk aspect is van yoga (het wordt genoemd in de Acht Ledenmaten van Yoga van Patanjali2), is het ook voor een yogabeoefenaar onontbeerlijk fysiek en mentaal weerbaar te zijn. Maar hoe kun je dit verenigen met vredelievendheid?

Een paar weken geleden schreef ik over de levensbeschouwelijke fragmenten uit de serie Kung Fu op YouTube. Twee van deze fragmenten werpen wellicht licht op de zaak.





In het eerste fragment wordt gezegd dat het beter is om een aanval te ontwijken in plaats van er vol tegenin te gaan en dat het makkelijker is om een kracht af te buigen dan te stoppen. In het tweede fragment vraagt de jonge Caine zich af hoe je nu het pad van vrede kunt bewandelen als er mensen zijn die je weerstreven. Master Po antwoord hierop dat als je hart één is met de natuur er geen geweld is, ook al is je lichaam in strijd verwikkeld. Als je hart echter niet één is met de natuur, dan kan je lichaam weliswaar in rust zijn, maar dan is er toch geen vrede.



_________________________________________


1 'Yogagoeroe op de bres', Metro 9 juni 2011. Klik hier om dit krantenartikel te lezen.

2 Zie het artikel 'De Acht Ledematen van Yoga' op deze blog.

zaterdag 4 juni 2011

De drie guna's


Volgens de yogafilosofie is alles in de natuur aan de werking van de drie guna's onderhevig.

Deze drie guna's zijn:
tamas (materie, zwaarte);
rajas (energie, beweging);
sattva (bewustzijn, helderheid).

In alle dingen zijn alle drie de guna's vertegenwoordigd, maar niet alle drie in even sterke mate. Er is altijd één guna die overheerst terwijl de andere twee op de achtergrond aanwezig zijn.

Ook bij ons mensen is dat het geval. Van moment tot moment doet één van de drie guna's zich het sterkst gelden. Een voorbeeld maakt dit duidelijk: na hard werken in de tuin (rajas), heb je behoefte aan rust (tamas). Voldoening over de gedane arbeid geeft sattva1. Afgezien van het feit dat de guna's afwisselend de boventoon voeren, zie je bij mensen ook dat er in het karakter vaak een guna overheerst. Zo zijn sommige mensen geneigd tot passiviteit (tamas), terwijl anderen voortdurend in de weer zijn (rajas), en weer anderen zijn overwegend kalm en gelijkmoedig (sattva).

De yogi's zijn van mening dat voeding een grote invloed heeft op welke guna het sterkst werkzaam is in ons. Zo maken bewerkt, oud, en te lang doorgekookt voedsel en (sterke) alcoholische drank het lichaam zwaar en loom en het denken traag. Deze voedingsmiddelen zijn dus tamas. Rajas-voeding, zoals rood vlees, koffie en sterk gekruid eten, brengen lichaam en geest in een staat van rusteloze opwinding. Tot slot worden verse groenten, zuivel, peulvruchen, zaden en noten als sattva-voeding gezien. Deze voedingsmiddelen maken het lichaam licht en vitaal en de geest rustig en helder2.

De yogi streeft ernaar de sattva-guna de boventoon te laten voeren en beperkt zich bij voorkeur zoveel mogelijk tot sattva-voeding3. Uiteindelijk is echter het ideaal van de yogi alle drie de guna's (dus ook sattva) te overstijgen.

_________________________________________

1 Dit voorbeeld is ontleend aan het boek 'Chakra's, bewustwording in het dagelijks leven' van Mieke de Bock en Miriam Wapenaar.

2 In de ayurveda (een Indiase gezondheidsleer) wordt veel aandacht besteed aan de relatie tussen de drie guna's en voeding. Over dit onderwerp zijn in de loop der jaren vele publicaties verschenen.

3 Dit is niet bedoeld als voedingsadvies. Als je overweegt een bepaald dieet te gaan volgen, doe je er verstandig aan jezelf ervan te vergewissen dat je alle voedingstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft.

vrijdag 3 juni 2011

Yama en niyama


Yama en niyama zijn twee onderdelen van de Acht Ledematen van Yoga (zie 'De Acht Ledematen van Yoga'). Yogadocent Ron van der Post zegt hier in het Tijdschrift voor Yoga (maart 2010) het volgende over:

“Yoga probeert de voedingsboedem voor ons lijden op te heffen met de richtlijnen in de yama's en niyama's. Als we deze richtlijnen als richtingaanwijzers gaan zien in ons individuele leven [niyama's] en ons sociaal leven [yama's], dan kan volgens de yogafilosofie een vredige en sociale samenleving ontstaan, waar het individu de ruimte heeft om te groeien. De yama's en de niyama's zijn de meest toegankelijke vorm die iedereen op zijn of haar niveau kan beoefenen en naleven. Niemand die in de yoga iets van jou verwacht of verlangt. Je kunt het gebruiken of niet, het is jouw proces en het zijn jouw behoeften. Het stimuleert een bewustwordingsproces waarin jij en niemand anders het tempo aangeeft.”