vrijdag 17 december 2010

Denkbeelden en yoga

Wie zich in het gedachtegoed achter yoga en aanverwante zaken verdiept, komt allerlei denkbeelden tegen, zoals de 7 chakra's, de 5 elementen (Westers/Indiaas), de 5 elementen volgens de Chinese filosofie, energielichamen, etc. En alsof het allemaal niet al verwarrend genoeg is, verwijst de mainstream wetenschap alle hierboven genoemde zaken naar het rijk der fabelen.

Is het mogelijk deze – soms tegenstrijdige – denkbeelden met elkaar te verenigen? Je kunt het proberen ( en het wordt dan ook op grote schaal geprobeerd), maar wat mij betreft maakt dat het alles alleen maar extra verwarrend. Maar welk denkbeeld is nu juist? Ik denk dat deze vraag niet te beantwoorden is, het is een kwestie van wat je voor waar aanneemt.

We dienen te beseffen dat denkbeelden in feite menselijke uitvindingen zijn. Ze bestaan alleen maar in onze hoofden. Daarom beschouw ik denkbeelden als gereedschap om onze ervaringen te ordenen en daardoor grip op de werkelijkheid te krijgen. Niet meer en niet minder.

Voor elk soort klus gebruik je het juiste gereedschap. Als je een spijker in de muur wilt slaan gebruik je een hamer. Als je een schroef wilt aandraaien gebruik je een schroevendraaier. Niemand zal er op staan voor alle klussen een hamer te gebruiken omdat hij/zij iets tegen schroevendraaiers en ander gereedschap heeft. Gek genoeg gaan we vaak wel zo om met denkbeelden. We kunnen er ons angstvallig aan vast houden. Maar waarom zou je dat doen? Je bent volkomen vrij om van moment tot moment te kiezen van welk denkbeeld je uit wilt gaan. Je hoeft er dus niet aan vast te zitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten